Forum biblijne

Tylko Bogu Chwała
Teraz jest Śr, 8 wrz 2010, 06:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2

Stwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Temat: Re: Czy Jezus jest Bogiem?
PostNapisane: N, 29 lis 2009, 12:51 

mcfunthomas napisał(a):
Podobnie w Ew. Jana mamy parę przykładów Jezusa czyniącego się równym Bogu.
To bardzo ciekawe, co piszesz! Podaj przykłady, bo ja osobiście nie znalazłem ani jednego takiego fragmentu.

PostNapisane: N, 27 gru 2009, 11:59 

Ja i Ojciec jedno jesteśmy--10:30;

Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga--10:33;

Pan mój i Bóg mój!--20:28;

PostNapisane: Pt, 8 sty 2010, 15:43 

Elijah napisał(a):
Ja i Ojciec jedno jesteśmy--10:30;
Te słowa Jezusa rzeczywiście mogłyby wskazywać, że jest on Bogiem Wszechmocnym, gdyby nie inny fragment objaśniający, co Jezus miał na myśli wypowiadając te słowa: "Aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał" (Jana 17:21). Ten werset wyjaśnia więc, o co chodzi z tą jednością. Jezus wypowiadając te słowa miał z pewnością na myśli wspólne cele - jedność w dążeniu do realizacji zamierzenia Boga.

Elijah napisał(a):
Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga--10:33; Pan mój i Bóg mój!--20:28;

Te wersety pomijam, ponieważ miałeś przedstawić przykłady, gdzie sam Jezus czyni się równym Bogu.

A teraz prośba do Ciebie Elijah. Czy mógłbyś przytoczyć fragmenty z NT, gdzie wyraźnie ukazano, że Jezus nie jest równy z Bogiem? Z góry dziękuję.

PostNapisane: Pn, 11 sty 2010, 15:06 

Arnon napisał(a):
A teraz prośba do Ciebie Elijah. Czy mógłbyś przytoczyć fragmenty z NT, gdzie wyraźnie ukazano, że Jezus nie jest równy z Bogiem? Z góry dziękuję.
... skoro tak, to ja coś napiszę na ten temat:

Jana 17:3 - "A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga",

Jana 20:17 - "Rzekł do niej Jezus: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego".

Marka 10:18 - "Jezus mu rzekł: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg".

Jana 5:19 - "W odpowiedzi na to Jezus im mówił: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Syn nie mógłby niczego czynić sam od siebie, gdyby nie widział Ojca czyniącego. Albowiem to samo, co On czyni, podobnie i Syn czyni".

Jana 6:38 - "Ponieważ z nieba zstąpiłem nie po to, aby pełnić swoją wolę, ale wolę Tego, który Mnie posłał".

Jana 7:16 - "Odpowiedział im Jezus mówiąc: Moja nauka nie jest moją, lecz Tego, który Mnie posłał".

Mateusza 20:23 - " On rzekł do nich: Kielich mój pić będziecie. Nie do Mnie jednak należy dać miejsce po mojej stronie prawej i lewej, ale [dostanie się ono] tym, dla których mój Ojciec je przygotował".

Łukasza 22:41,42 - " A sam oddalił się od nich na odległość jakby rzutu kamieniem, upadł na kolana i modlił się tymi słowami: Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ode Mnie ten kielich! Jednak nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie!"

Marka 15:34 - "O godzinie dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem: Eloi, Eloi, lema sabachthani, to znaczy: Boże mój, Boże mój, czemuś Mnie opuścił?

Marka 13:32 - "Lecz o dniu owym lub godzinie nikt nie wie, ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec".

Apokalipsa 1:1 - "Objawienie Jezusa Chrystusa, które dał Mu Bóg".

Jana 14:28 - "Ojciec większy jest ode Mnie".

Mateusza 4:1-10 - Czyżby Diabeł kusił Jezusa, żeby przestał być lojalny wobec samego siebie? Czy w ogóle kuszenie przez Diabła miałoby jakikolwiek sens, gdyby Jezus Był Bogiem. Przecież Bóg nie może zgrzeszyć. Jest to niemożliwe!

Jest jeszcze wiele innych wersetów potwierdzających, że Jezus nie może być Bogiem-Stwórcą, równym swemu Ojcu. Jeśli ktoś chce - mogę podać więcej ... pozdrawiam!

PostNapisane: Cz, 22 kwi 2010, 11:45 

Argumenty przeciwników i zwolenników bóstwa Jezusa są mocne ale tak naprawdę ani jedne ani drugie się nie wykluczają.
To,że Jezus jest Bogiem to fakt.To,że ten Bóg stał się człowiekiem to też fakt.A więc Bóg stał się człowiekiem,żydem,śmiertelnikiem.W ten sposób Bóg przyjął wszystko co ludzkie wraz z poddaniem się Bogu,wraz z pełnieniem woli Bożej.
W tym sensie jest On mniejszy nie tylko od Boga ale również od aniołów.
Po zmartwychwstaniu powrócił do chwały ale nie przestał być człowiekiem.Ponieważ zmartwychwstał w ciele,co prawda przemienionym,ale jednak w ciele i w tym ciele przemienionym wstąpił do nieba.W chwili gdy był człowiekiem nie utracił swojej boskości,gdyż Bóg nie może przestać być Bogiem.Ale swoją boskość ukrył.Teraz po zmartwychwstaniu jest tym samym Bogiem,którym był przed wcieleniem,ale dodatkowo posiada On natrę ludzką.
W tym sensie zawsze będzie oddany Ojcu i Jemu podporządkowany ale jako Bóg zawsze będzie Ojcu równy.
Tak właśnie należy tę kwestię pojmować.

"Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany." 2 Tym 3:16-17;

PostNapisane: So, 24 kwi 2010, 19:15 

all napisał(a):
Argumenty przeciwników i zwolenników bóstwa Jezusa są mocne ale tak naprawdę ani jedne ani drugie się nie wykluczają.
To,że Jezus jest Bogiem to fakt.To,że ten Bóg stał się człowiekiem to też fakt.A więc Bóg stał się człowiekiem,żydem,śmiertelnikiem.W ten sposób Bóg przyjął wszystko co ludzkie wraz z poddaniem się Bogu,wraz z pełnieniem woli Bożej.
W tym sensie jest On mniejszy nie tylko od Boga ale również od aniołów.
Po zmartwychwstaniu powrócił do chwały ale nie przestał być człowiekiem.Ponieważ zmartwychwstał w ciele,co prawda przemienionym,ale jednak w ciele i w tym ciele przemienionym wstąpił do nieba.W chwili gdy był człowiekiem nie utracił swojej boskości,gdyż Bóg nie może przestać być Bogiem.Ale swoją boskość ukrył.Teraz po zmartwychwstaniu jest tym samym Bogiem,którym był przed wcieleniem,ale dodatkowo posiada On natrę ludzką.
W tym sensie zawsze będzie oddany Ojcu i Jemu podporządkowany ale jako Bóg zawsze będzie Ojcu równy.
Tak właśnie należy tę kwestię pojmować.

Niejeden mój rozmówca kopiował te słowa z jakiejś stronki i nie przemyślał tego, co kopiuje. Widzę, że postępujesz podobnie, all, i nie zwróciłeś uwagi na bezsens tych słów - zwłaszcza, że są sprzeczne z Biblią! Weź je dobrze przemyśl i się zastanów!

PostNapisane: Pt, 30 kwi 2010, 09:54 

Witam,ja również przyłączę się do dyskusji i zapytam,jak rozumieć słowa z Filip.2:6?Jak ktoś nie ma gdzie sprawdzić,to zacytuję:"który chociaż istniał w postaci Bożej,nie brał pod uwagę zagarnięcia,mianowicie tego,żeby być równym Bogu".Z kontekstu wynika,że chodzi oczywiście o Jezusa.
Jeśli więc Jezusowi nawet do głowy nie przyszło,żeby być równym Bogu,a z 11 wersetu wynika,że został wywyższony przez Boga aby być "Panem ku chwale Boga Ojca",to na jakiej podstawie można twierdzić,że jednak równy Ojcu był?

PostNapisane: So, 1 maja 2010, 12:26 

Hymn składa się z dwóch części:

1) uniżenie się Chrystusa (2, 6-8),

2) wywyższenie Go przez Boga (ww. 9-11).

Uniżenie się Chrystusa dokonuje się w dwóch etapach. Największym i nieogarnionym dla ludzkiego umysłu uniżeniem się Syna Bożego jest to, że będąc Bogiem („... istniejąc w postaci Bożej”) staje się człowiekiem.
Hymn dodaje, że Syn Boży nie strzegł zazdrośnie swej równości z Ojcem. Będąc już człowiekiem uniżył się jeszcze jako człowiek. Mógł zająć odpowiednio wysoką pozycję wśród ludzi, ale „ogołocił się” ze wszystkiego stając się naszym sługą i godząc się na śmierć krzyżową (ww. 7-8).
Uniżył się jako Bóg i jako człowiek. Chrystus dotknął niejako dna człowieczeństwa. W tym momencie zaczyna działać sam Ojciec. Odpowiedzią na największe uniżenie jest największe wywyższenie („... wywyższył Go ponad wszystko”).
Częścią wywyższenia jest uroczyste ogłoszenie ludzkości, że Jezus z Nazaretu jest Panem, czyli Bogiem. Termin Pan (hebr. Jahwe; gr. Kyrios) wskazuje w ST na samego Boga.
Wolą Ojca jest to, aby wszelkie rozumne stworzenie wyznało tę prawdę (w. 10-11).
Ostatnia linijka hymnu wyklucza wątpliwość, że uznając Jezusa Panem może to podważać pozycję Ojca. Wręcz przeciwnie, czynimy to na chwałę samego Ojca, gdyż taka jest Jego odwieczna wola. Podsumowując ten wczesnochrześcijański hymn należy zwrócić uwagę na to, że ujmuje on tajemnicę Jezusa Chrystusa od Jego preegzystencji, czyli odwiecznego istnienia z Ojcem, po Jego wieczne istnienie; innymi słowy, od wieczności po wieczność.

http://www.swietypawel.pl/swietypawel_A ... _flp_r.htm

"Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany." 2 Tym 3:16-17;

PostNapisane: Śr, 5 maja 2010, 10:40 

Jakoś to mnie nie przekonuje.Dlaczego mam wierzyć w takie wyjaśnienie,tylko dlatego,że ktoś napisał takie opracowanie?Na zasadzie "bo tak"?
Co w takim razie sądzić o słowach Pawła w liście 1 Kor.15:28:"A gdy już wszystko będzie mu podporządkowane,wtedy również sam Syn podporządkuje się temu,który mu wszystko podporządkował,tak by Bóg był wszystkim dla każdego"?To w końcu równy czy nie równy?Uważam,że jeśli mowa o podporządkowaniu to nie ma wtedy równości.

PostNapisane: Cz, 6 maja 2010, 11:32 

Przekorna napisał(a):
Jakoś to mnie nie przekonuje.

Wiem!Ty już masz wykładnię Biblii jaką oferują świadkowie Jehowy i nic ani nikt nie jest w stanie Cię przekonać.
A więc dyskusja nie ma sensu ponieważ z góry zakładasz,że to Ty masz rację i tę rację musisz głosić innym.Inny punkt widzenia w ogóle nie wchodzi w rachubę.Dyskusja więc to nie jest a raczej nawracanie.

Stwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2