|
Modlitwa uczniów Jezusa
autor: Puritan
Cz. 1 "Ojcze nasz" (ew. Mateusza 6:9)
Gdy Pan Jezus powiedział: A wy tak się módlcie", to nie chodziło Mu o to, żeby recytować słowa "modlitwy Pańskiej". Jest to tylko szkic, zarys wszelkich naszych modlitw. Chodzi o to, żebyśmy rozumieli co znaczą słowa tej modlitwy i żebyśmy w ten sam sposób modlili się własnymi słowami. A znaczenie to jest bardzo głębokie.
Jezus zaczął nauczać modlić się w wersecie 9 od powiedzenia "Ojcze nasz". Bardzo ważne jest pamiętanie o tym, że Bóg jest naszym Ojcem. Ona nas kocha i się o nas troszczy. On chce WSZYSTKIEGO dla nas co najlepsze. Jezus zwrócił się do Boga Ojca mówiąc "Ojcze". Bóg nie jest jakąś odległą istotą nie zainteresowanym naszym losem. Bóg jest naszym kochanym Tatą, który chce uczestniczyć w naszym życiu, chce żebyśmy mówili Mu o wszystkim co dzieje się w naszym życiu. Nie dlatego, że nie wie On co się z nami dzieje. On wie wszystko, obserwuje nas w każdej chwili. Smuci się gdy widzi, że Go nie szanujemy, ale jest zawsze gotowy, żeby nam przebaczyć.
Ważne jest również zauważyć, że Jezus nie powiedział: "Ojcze Mój" ale "Ojcze nasz". Modląc się nie powinniśmy być skupieni tylko na sobie. Zawsze powinniśmy pamiętać o innych chrześcijanach i modlić się za nich. Dlatego tak ważne jest rozmawiania z innymi dziećmi Bożymi. Jak mogę modlić się za kogoś jeśli nie znam jego potrzeb? A jeśli kogoś znam, mam z takim kimś relacje, to wtedy chętnie będę się modlił za taką osobę. To jest bardzo ważne. Rozmawiać z innymi o swoich prawdziwych potrzebach, problemach, słabościach, a nawet o grzechach, żeby inni mogli się za mnie modlić. Tylko pamiętajmy, że nie można mówić o cudzych grzechach. Mówienie, że ten i ten zrobił to i to, ale z niego grzesznik itp. - to jest obmawiania. Jest to grzech, który niszczy relacje międzyludzkie. Musimy się więc modlić do Boga pamiętając o dobru wszystkich dzieci Bożych.
_________________ http://purytanin.wordpress.com/ http://ewangeliczni.forumowisko.net/
Ostatnio edytowano N, 8 lis 2009, 19:06 przez Puritan, łącznie edytowano 1 raz
|